fbpx

Alerji veya İntolerans

Gıda intoleransı ile gıda alerjisi arasındaki fark nedir?

Semptomlarımın sebebi gıda intoleransı mı yoksa gıda alerjisi mi?

Gıda intoleransı ve gıda alerjisinin ne olduğu ve aralarındaki farklar, en çok karıştırılan konulardan birisidir. Bazen gıda alerjisi olduğunu söyleyen kişilerde görülen belirtiler aslında gıda intoleransına işaret ediyor olabilir.

Gıda alerjisi çocukların yaklaşık % 6-8’ini etkilerken yetişkin nüfusun sadece %2’sini etkilemektedir. Yani yetişkinler arasında daha az rastlanır. Gıda intoleransının ise nüfusun yaklaşık %45’ini etkilediği tahmin edilmektedir.

Gıda Alerjisi

Gıda alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin belirli bir gıdaya karşı gösterdiği ani yanıttır. Bu tür reaksiyonlarda, vücudun bağışıklık sistemi bir gıdayı yanlışlıkla “saldırgan" bir madde olarak algılayıp, ’işgal' edildiğini düşünerek alerji yapan yiyeceği vücuttan atmak için IgE antikorları üretir. Bu durum genellikle birkaç dakika içinde hızlı bir alerjik reaksiyona yol açar. Kabuklu yemiş ve deniz ürünlerine karşı gelişen reaksiyonlar, genellikle bu tür alerjik reaksiyonlardır.

Gıda İntoleransı

Gıda intoleransı ise tüketmiş olduğumuz bazı gıdaları sindirmekte zorlandığımız zaman ortaya çıkan gecikmeli bir tepkidir. Bu durum oluştuğunda büyük gıda partikülleri (proteinler) bağırsak duvarımızdan geçerek kan dolaşım sistemine karışmakta ve bağışıklık sistemimizin tepkisine yol açmaktadır.

Kana karışan bu gıda proteinlerini yabancı bir madde olarak algılayan bağışıklık sistemi bunlara saldırması için IgG antikorları üretir. Bu tepki, bağışıklık sisteminizin vücutta enflamasyon oluşturabilecek zararlı istilacıları engellemek için kullandığı doğal savunma mekanizmasıdır.Eğer ihmal edilirse bu enflamasyonun kalıcı veya ilerleyen derecede rahatsızlık verici semptomları tetiklemesi mümkündür.

Gıdalara karşı hassasiyet hangi durumlarda oluşur?

Gıdalara karşı hassasiyet farklı nedenlerden dolayı olabileceğinden, aşağıda belirtilen hassasiyetlerinin hepsini birlikte ölçebilen tek bir test yoktur.

  • Gıdalara karşı IgE antikorları aracılığıyla gerçekleşen ve gıda alerjisi olarak bilinen ani reaksiyonlar,
  • Gıdalara karşı IgG antikorları aracılığıyla gerçekleşen ve gıda intoleransı olarak bilinen gecikmeli reaksiyonlar,
  • Gluten adı verilen proteine karşı bir reaksiyon olan ve anti doku transglutaminaz (tTG) ve anti endomisyal (EMA) ölçümleriyle tespit edilen çölyak hastalığı,
  • Tartazin (E102) ya da güneş sarısı (E110) gibi gıda katkı maddelerine veya diğer kimyasal katkılara karşı gösterilen reaksiyonlar gibi kimyasal madde hassasiyetleri,
  • Besinlerdeki histamine karşı reaksiyonlar.

YorkTest Programları

İngiltere NHS Ulusal Sağlık Hizmetleri, belirli gıdaların eliminasyonuna dayalı diyetleri bir tedavi yöntemi olarak kabul ve tavsiye etmektedir.

Kronik semptomları olan ve bunların gıdalarla ilişkisi olabileceğini düşünen bazı kişiler, bu rahatsızlıklara tam olarak hangi yiyeceklerin yol açtığını bilmeden, bazı gıdaları tüketmemeye dayalı uzun süreli diyetlere girişebilmektedir, ancak semptomlara neden olan farklı gıda kombinasyonlarının tamamını bu şekilde deneme yanılma yöntemiyle belirlemek neredeyse imkânsızdır.

YorkTest Laboratuvarları, yiyecek ve içeceklere karşı IgG antikor reaksiyonları test eden ve bu testlerle ilgili 35 yılı aşkın bir deneyime sahip Avrupa’nın lider kuruluşudur.

Gıda intoleransı, tüketmiş olduğumuz bazı gıdaların tam olarak sindirilememesinden dolayı ortaya çıkan bir sorundur. YorkTest, konusunda uzman beslenme danışmanları ile birlikte gıda intolerans problemi olan kişilerin bu sorunlarını aşmaya yönelik programlar geliştirmiştir. YorkTest beslenme danışmanları, YorkTest gıdaya özgü IgG antikor testini kullanarak belirli gıdaların eliminasyonuna yönelik diyetler önermektedir.

Önemli Bilgi

YorkTest Gıda İntolerans Programları, diyet değişikliğinize yardımcı olmak üzere konusunda uzman beslenme danışmanları tarafından verilen kapsamlı bir destek hizmetini de kapsar. Bazı kişilerde herhangi bir semptom görülmese de gıdaya özgü IgG antikor düzeylerinde artışlar olabilir, bu nedenle sadece gıda intoleransı semptomlarından şikayetçi olan kişilerin diyet programına başlamalarını tavsiye ederiz.

Gıdaya özgü IgG antikorlarının ölçümü, YorkTest beslenme danışmanları tarafından belirli gıdaların eliminasyonuna dayalı diyet programları için kullanılır; çölyak hastalığı, laktoz intoleransı gibi enzim yetmezlikleri, IgE bazlı gıda alerjileri, histamin ya da diğer kimyasal hassasiyetlerle ilgili bilgi vermez.

Gıdaya özgü IgG antikorlarının varlığı, vücudun belirli bir gıdaya ya da gıdalara karşı reaksiyon gösterdiğine işaret eder. Pek çok insanın kanında gıdalara karşı değişen düzeylerde IgG antikorları bulunur, ancak YorkTest uzmanları reaksiyon olup olmadığını belirlemeye yönelik sınırları tespit etmiştir. Buna göre, gıdaya özgü IgG antikorları mililitrede 10 AU (arbitrary unit: itibari birim) düzeyini aşıyorsa (10 AU/ml) reaksiyon olduğu, 6-10 AU/ml arasındaki değerler de ise “sınırda" kabul edilir.

YorkTest Gıda İntolerans Testi gıdaya özgü IgG antikor düzeylerini ölçer.

Semptomlarınızın sebebinin gıda intoleransı mı yoksa gıda alerjisi mi olduğunu keşfedin...
blank

    Sizde bizimle iletişime geçerek semptomlarınızın kaynağını tespit edin, daha sağlıklı bir yaşam için ilk adımı atın.

    +90 216 527 7 527

    Call Now ButtonAra