Hassas Bağırsak Sendromu’ndan mı şikayetçisiniz?
Hassas Bağırsak Sendromu (IBS) nedir?
Hassas Bağırsak Sendromu (IBS), sindirim sistemini, özellikle de kalın bağırsağı etkileyen yaygın bir bağırsak hastalığıdır. Nüfusun% 12-30'unu etkilediği düşünülmektedir ve en sık görülen gastrointestinal hastalıklardan biridir. IBS teşhisi, genelde şikayetçi olunan rahatsızlık, sızı ve ağrı, altta yatan herhangi bir hastalıkla açıklanamadığı durumlarda konmaktadır.
Halihazırda IBS’nin nedenleri ve tedavisi konusunda kesin bir bilgi yoktur ve hastalığın yönetimi semptomların giderilmesine odaklanmaktadır. Bununla birlikte araştırmalar, irritabl bağırsakların aşırı duyarlı bir bağırsakla bağlantılı olduğunu ve birçok kişinin diyet değişiklikleri yoluyla sorunlarında rahatlama sağladığını ortaya koymuştur. IBS aynı zamanda gıda intoleransının bir semptomu olabilir.
Hassas Bağırsak Sendromunun belirtileri ve semptomları nelerdir?
Her 6 kişiden birinde görülen IBS semptomları herhangi bir yaşta ortaya çıkabilse de çoğunlukla 15 ila 40 yaşları arasında görülür, kadınlarda erkeklere göre daha yaygındır.
IBS'in semptomları:
- Karın ağrısı- genellikle alt karın bölgesinde olan ama bütün karnı etkileyen
- Sürekli şişkinlik
- İshal
- Kabızlık
- Bağırsak hareketlerinde değişiklik
- Aşırı şişklinlik
- Mide bulantısı
- Özellikle yemek sonraları ve gece hissedilen mide gurultusu
Hassas Bağırsak Sendromu atakları nedir?
IBS ağrısının şiddeti ve sıklığı zaman içinde değişkenlik gösterdiği gibi kişiden kişiye göre de değişir. Bir IBS nöbeti, günler, haftalar veya aylar boyu sürebilirken düzensiz bir şekilde başlayıp da bitebilir.
IBS nasıl teşhis edilir?
Eğer IBS belirtileri yaşıyorsanız bunun altında yatan herhangi bir tıbbi durumu belirlemek için doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. IBS tanısı konulduktan sonra “bu sorunu nasıl aşabiliriz” veya “IBS tedavi edilebilir mi” sorularını sormanız çok normaldir. İrritabl bağırsakla yaşamak sinir bozucu olabilir ve IBS ataklarına bağlı olarak günlük yaşamı etkileyebilir.
IBS nasıl yönetilir?
IBS genellikle ömür boyu sürmektedir, ancak günümüzde geçmişe nazaran daha fazla tedavi yöntemi vardır. İrritabl bağırsak tedavisi, kabızlık veya ishalden hangisinin baskın olduğuna bağlı olarak, bağırsak spazmı ve alışkanlıklarını düzenlemeye yönelik tedaviler ile antispazmodik, ve antidepresan ilaçların kullanımına dayanır. Bununla birlikte, IBS'nin semptomlarını hafifletmek için doğal çözümler de vardır.
Eğer sorununuz uzun süreli ve kalıcıysa bu durum diyetinize yakından bakmak için iyi bir fırsat olabilir. Genellikle IBS tanısı konan birçok kişi, bazı gıdalara karşı hassasiyetleri olduğunu hisseder ve bir IBS atağının semptomlarını yönetmek için eliminasyon diyeti uygularlar.
Hangi yiyecekler irritabl bağırsak sendromunu(IBS) şiddetlendirebilir?
Tüketim alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınız IBS semptomlarını tetikleyici faktörler olabilir. İrritabl bağırsak sendromundan muzdarip kişilerin üçte ikisinin, aktif olarak belirli yiyeceklerden uzak durduğu düşünülmektedir. IBS semptomlarının tedavisi, iltihaplanmayı tetikleyen yiyeceklerden kaçınmak ve stresi yönetmek gibi diyet ve yaşam tarzındaki değişikliklere odaklanır.
FODMAP'lar nelerdir?
FODMAP, bağırsak tarafından zayıf bir şekilde emilen ve sonucunda irritabl bağırsak semptomlarını tetikleyebilen karbonhidrat gruplarını sınıflandırmak için kullanılan bilimsel bir kısaltmadır. Bu spesifik gıdalar, ince bağırsaktan gaz ve sıvı üretebilen bakterilerle birlikte geçerler. Bu durum aşırı hassas bağırsaklarda; karın ağrısı, şişkinlik veya gaz gibi rahatsız edici semptomları ortaya çıkabilir. IBS diyetinde yüksek FODMAP’lı yiyeceklerinden kaçınılması önerilir. Gerek düşük FODMAP yiyeceklerini gerekse hangi yiyecek ve içeceklerin vücudunuza iyi geldiğini veya zarar verdiğini anlamanız, IBS sorununuzun üstesinden gelmek ve yönetmek için iyi bir adım olabilir.
IBS sorunu olanlar için hangi gıdalar tavsiye edilir?
Yüksek FODMAP’lı gıdaları sindirmenin zor olduğunu kabul ettik, ancak hangi gıdaların IBS için iyi olduğunu, hangilerinden ise sakınmamız gerektiğini nasıl bilebileceğiz? Bütün durumlara uyan tek bir çözüm yaklaşımı var mı?
Araştırmalar, IBS'li kişilerin kanlarında gıdaya özgü IgG antikorlarının daha yüksek seviyelerde bulunduğunu göstermektedir. Tüketmiş olduğumuz yiyecek ve içeceklere vermiş olduğumuz tepkiler kişiden kişiye büyük bir değişkenlik gösterdiği gibi bunların neden olduğu semptomlar da kişiden kişiye göre değişmektedir. Bir kişi için sorunlara neden olabilecek bir gıda başka biri için tamamen kabul edilir olabilir. Yorktest gıda intolerans testi ile hangi gıdaların sizin için problem yaratabileceği öğrenebilirsiniz.
Hassas bağırsak sendromu sorunu olanların, hangi yiyecek ve içeceklere karşı intoleransları olduğunu ve bunların sağlık ve yaşam kaliteleri üzerindeki etkilerini anlayarak diyetlerini buna göre optimize etmeleri çok önemlidir. Intoleransınız olan gıdaları diyetinizden elimine etmek sindirim sisteminizi düzelterek IBS sorununuzu yönetmenize yardımcı olacaktır.
Hassas bağırsak sendromu nasıl test edilir?
Halihazırda IBS için özel bir test yoktur. Bu sorunun altında yatan tıbbi nedenlerin bulanabilmesi açısından IBS semptomlarınızı doktorunuzla paylaşmanız çok önemlidir. Bazı durumlarda doktorunuz sizden çölyak veya inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) testi de isteyebilir.
IBS semptomları günlük yaşamınızı etkileyecek kadar rahatsızlık verici olabilir. Hangi gıdaların sindirim sisteminizde rahatsızlığa yol açtığını bulabilmeniz ve diyetinizi buna göre oluşturabilmenizi sağlamak için YorkTest 35 yıldır IgG bazlı gıda intolerans test programları sunmaktadır. Parmağınızdan alınan kan numunesi ile 158 adet yiyecek ve içeceğin hangilerinin sizde sorun yaratabileceğini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Sonuçlar yeterince açıklayıcı
York Üniversitesinin, gıda intolerans testi sonuçlarına göre düzenlenen eliminasyon diyetinin faydaları konusunda yaptığı araştırma* sonuçlarına göre; IBS semptomlarından şikayetçi 777 kişinin % 84’ünde, intoleransı tetikleyen gıdaları diyetlerinden çıkarmaları sonucunda iyileşme olduğu görülmüştür.
Araştırmanın tamamında ise, önerilen diyetleri titizlikle takip eden çeşitli semptomlara sahip kişilerin %76’sında hemen, % 68’inde ise 3 hafta içerisinde önemli iyileşmeler olduğu gözlenmiştir.
Bildirilen Başlıca Sağlık Sorunu | Fayda Gördüğü Bildirilen Kişi Yüzdesi (%) |
Düşük Enerji örn. Yorgunluk, uyuşukluk | 87% |
Sindirim Sistemi örn. Hassas Bağırsak Sendromu, Şişkinlik vb. | 80% |
Solunum örn. Astım, Solunum Güçlüğü, Rinit | 72% |
Nörolojik örn. Migren, Baş Ağrısı | 78% |
Dermatolojik örn. Egzema, Akne, Sedef Hastalığı, Kaşıntı | 76% |
Kas-İskelet örn. Artrit, Romatizma, Eklem ağrıları | 64% |
Psikolojik örn. Depresyon, Dikkat Bozukluğu ve Hiperaktivite, Panik Atak | 81% |
Gıda intoleransı ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgiler (YorkTest tarafından gıda bazlı IgG reaksiyonu olarak tanımlanmaktadır) diyet optimizasyonu için beslenme önerileri vermek amacıyladır. YorkTest, yukarıda belirtilen semptomların tedavi edip tamamen iyileştireceğini iddia etmemektedir. Bir YorkTest programına katılmadan önce doktorunuza danışarak tıbbi endişelerinizi konuşmanızı öneriyoruz.
*Allergy UK tarafından yaptırılan bu araştırma, YorkTest (ya da bilimsel adıyla, gıdaya özgü IgG enzim-bağlı immünosorban tayini (ELISA) kan testi) yaptıran ve çok çeşitli kronik tıbbi sorunlar bildiren 5286 kişiyle gerçekleştirilmiştir.
Sizde IBS'den mi şikayetçisiniz?
Sizde Hassas Bağırsak Sendromu(IBS)'den şikayetçiyseniz ve gıda intoleransıyla bağlantılı olduğundan şüpheleniyorsanız bizimle iletişime geçin!
+90 216 527 7 527