Şişkinlikten mi şikayetçisiniz?
Neden yemek yedikten sonra şişkinlik olur?
Şişkinliğin nedeni genellikle bağırsaklarda aşırı miktarda oluşan ve rahatsızlık veren gazdır. Sindirim sistemindeki bakteriler, bu gazı, düzgün bir şekilde sindirilmeyen veya emilmeyen yiyeceklerden üretir.
Şişkinliğe ne sebep olur?
Şişkinliğin en yaygın nedenleri; sindirim sorunları ( çölyak hastalığı, IBS), ödem, gıda alerji veya intoleransları, adet döngüsü, stres ve hızlı yemektir.. Şişkinlik, hafif bir rahatsızlık yaratabileceği gibi şiddetli ağrı patlamalarına da yol açabilir.
Şişkinlik belirtileri
Tipik şişkinlik belirtileri şunlardır:
- Yemek yedikten sonra hissedilen gerginlik hissi
- Mide krampları
- Karın ağrısı
- Nefes darlığı
- Gaz oluşumu ve birikimi
Şişkinlik sorunumdan nasıl kurtulabilirim?
Her gün veya özel yemek davetlerinden sonra yaşadığınız mide şişkinliği probleminden kurtulmak için çözüm yolları olduğunu bilmek rahatlatıcı olsa da patlamak üzere olan bir balon gibi hissetmek rahatsızlık verici ve hatta üzücü olabilir.
İşte şişkinlik probleminizi rahatlatabilecek 5 yöntem:
- Fazla hava yutmak- yiyecekleri hızlı çiğnemek ve hareket halindeyken yemek, aşırı hava solunması yüzünden şişkinliğe neden olabilir, hatta sakız çiğnemek bile fazla hava yutmanıza neden olabilir, bunlardan kaçının.
- Çok fazla soda veya gazlı içecekler içmek- gazlı içeceklerdeki bu hava kabarcıklarının midenizi genişletmesi şaşırtıcı olmamalı, her gün 8 bardak normal su içmeye özen gösterin.
- Düzenli egzersiz- düzenli olarak yapacağınız egzersiz, sindirim sisteminizin hareketli olmasını sağlayarak kabızlığı ortadan kaldırabilir, bu da şişkinliğinizin azalmasına katkıda bulunabilir.
- Bağırsak sağlığınıza dikkat edin- sağlıklı bir bağırsak şişkinlikten korunmanıza da yardımcı olabilir. Probiyotik takviyesi, sindirim sistemini hareketlendirerek kabızlığı, karın ağrısını ve şişkinliği azaltır.
- Gıda intolerasınızı ortadan kaldırmak- gıda intoleransı bağırsakta inflamasyona neden olarak şişkinliğe yol açabilir.
Uzun süre devam eden mide ve karın şişkinliği, ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Şişkinlik, bir şeylerin yolunda olmadığını gösteren ve sizi önlem almaya çağıran erken bir uyarıdır. Şişkinlik uzun süre devam ediyorsa, altında yatan nedenleri bulmak için doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Eğer belirgin bir neden olmaksızın sorunlarınız devam ediyorsa, bu beslenme düzeninizi gözden geçirmeniz için iyi bir fırsat olabilir.
Hangi yiyecekler şişkinliğe yol açar?
Bazı yiyeceklerin diğerlerine göre daha fazla gaz ürettiği bilinmektedir:
- Fasulye
- Buğday
- Soğan
- Sarımsak
- Mercimek
Tüketmiş olduğumuz yiyecek ve içeceklere vermiş olduğumuz tepkiler kişiden kişiye büyük bir değişkenlik gösterir. Bir kişi için sorunlara neden olabilecek bir gıda başka biri için tamamen kabul edilir olabilir. YorkTest gıda intolerans testi ile hangi gıdaların sizin için problem yaratabileceği öğrenebilirsiniz.
Şişkinlik sorunu olanların, hangi yiyecek ve içeceklere karşı intoleransları olduğunu ve bunların sağlık ve yaşam kaliteleri üzerindeki etkilerini anlayarak diyetlerini buna göre optimize etmeleri çok önemlidir.
FODMAP'lar nelerdir?
FODMAP, bağırsak tarafından zayıf bir şekilde emilen ve sonucunda irritabl bağırsak sendromunun şişkinlik ve karın ağrısı gibi semptomlarını tetikleyebilen karbonhidrat gruplarını sınıflandırmak için kullanılan bilimsel bir kısaltmadır.
Soğan ve sarımsak gibi yüksek FODMAP’li gıdaların sindirimi zordur. Bu spesifik gıdalar, ince bağırsaktan gaz ve sıvı üretebilen bakterilerle birlikte geçerler. Bu durum aşırı hassas bağırsaklarda; karın ağrısı, şişkinlik veya gaz gibi rahatsız edici semptomları ortaya çıkabilir.
Gerek düşük FODMAP yiyeceklerini gerekse hangi yiyecek ve içeceklerin vücudunuza iyi geldiğini veya zarar verdiğini anlamanız, şişkinlik probleminizin üstesinden gelmek ve yönetmek için iyi bir adım olabilir.
Sonuçlar yeterince açıklayıcı
York Üniversitesinin, gıda intolerans testi sonuçlarına göre düzenlenen eliminasyon diyetinin faydaları konusunda yaptığı araştırma* sonuçlarına göre; şişkinlik sorunundan şikayetçi 576 kişinin % 92’sinde, intoleransı tetikleyen gıdaları diyetlerinden çıkarmaları sonucunda iyileşme olduğu görülmüştür.
Araştırmanın tamamında ise, önerilen diyetleri titizlikle takip eden çeşitli semptomlara sahip kişilerin %76’sında hemen, % 68’inde ise 3 hafta içerisinde önemli iyileşmeler olduğu gözlenmiştir.
Bildirilen Başlıca Sağlık Sorunu | Fayda Gördüğü Bildirilen Kişi Yüzdesi (%) |
Düşük Enerji örn. Yorgunluk, uyuşukluk | 87% |
Sindirim Sistemi örn.Hassas Bağırsak Sendromu, Şişkinlik vb. | 80% |
Solunum örn. Astım, Solunum Güçlüğü, Rinit | 72% |
Nörolojik örn. Migren, Baş Ağrısı | 78% |
Dermatolojik örn. Egzema, Akne, Sedef Hastalığı, Kaşıntı | 76% |
Kas-İskelet örn. Artrit, Romatizma, Eklem ağrıları | 64% |
Psikolojik örn. Depresyon, Dikkat Bozukluğu ve Hiperaktivite, Panik Atak | 81% |
Gıda intoleransı ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgiler (Yorktest tarafından gıda bazlı IgG reaksiyonu olarak tanımlanmaktadır) diyet optimizasyonu için beslenme önerileri vermek amacıyladır. YorkTest, yukarıda belirtilen semptomların tedavi edip tamamen iyileştireceğini iddia etmemektedir. Bir YorkTest programına katılmadan önce doktorunuza danışarak tıbbi endişelerinizi konuşmanızı öneriyoruz.
*Allergy UK tarafından yaptırılan bu araştırma, YorkTest (ya da bilimsel adıyla, gıdaya özgü IgG enzim-bağlı immünosorban tayini (ELISA) kan testi) yaptıran ve çok çeşitli kronik tıbbi sorunlar bildiren 5286 kişiyle gerçekleştirilmiştir.
Sizde şişkinlikten mı şikayetçisiniz?
Sizde şişkinlikten şikayetçiyseniz ve gıda intoleransıyla bağlantılı olduğundan şüpheleniyorsanız bizimle iletişime geçin!
+90 216 527 7 527