Buğday İntoleransı
Buğday İntoleransı nedir?
Buğday unu ekmek, bisküvi, kurabiye, kek, kahvaltılık gevrek, makarna ve erişte gibi yiyeceklerde kullanılır. Buğday sosis ve köfte gibi pek çok yiyecekte ve çeşitli soslarda da bulunur. Her 100 ila 200 kişiden birinde, buğdayda bulunan gliadin adlı proteinin tetiklediği Çölyak hastalığı görülür; gliadine benzer proteinler arpa ve çavdarda da vardır. Çölyak hastalığında gliadin ince bağırsağın iltihaplanmasına yol açarak, bağırsak duvarının kalınlaşmasına ve besin emiliminin azalmasına neden olur. Çölyak hastalığının tek etkili tedavisi ömür boyu glutensiz bir diyetle beslenmektir.
Çölyak hastalığı ile bağırsaklarda enflamasyonla ilişkili olmayan semptomlara yol açabilen buğday alerjisi ya da intoleransı aynı şey DEĞİLDİR. YorkTest Yiyecek İçecek Testi Gıda İntoleransı Programı, kanda buğdaya karşı IgG ve antigliadin antikorların düzeyini ölçer. Test, Çölyak hastalığına neden olan self-antikorları ölçmez, dolayısıyla Çölyak hastalığı tanısı için kullanılmaz. Buğday intoleransı olan kişiler sadece gluten içeren ürünlerden değil, buğday içeren tüm ürünlerden uzak durmalıdır. Gluten intoleransı olanlar ise gluten içeren tüm ürünlerden uzak durmalıdır. Genellikle gıda intoleransı sorunlarının nedeni, birden fazla gıda türünün kombinasyonudur. Ancak, çıkarma diyeti çok fazla zaman alır ve tüm gıda kombinasyonlarının denenmesi de imkansızdır.
Nelerde bulunur
Buğday birçok pişmiş ürünlerde, işlenmiş etler, çorba ve soslar birçok işlenmiş gıdada bulunmaktadır. Eğer buğday intoleransı varsa, aşağıdaki gıdalardan kaçınmak gereklidir:
- Buğday bazlı pişmiş ekmek, hamur işleri, börekler ve kekler
- Hububat ve kraker
- Falafel
- Baharat, salata sosları, soslar ve et suyu içeren besinler
- İşlenmiş etler, şarküteri et, sosisli
- Makarna, Kuskus, gnocchi,
- Kızarmış, tava tavuk, balık ya da diğer derin kızartılmış gıdalar
Diğer adları
Buğday birçok farklı gıda maddeleri imal etmek için kullanılır. Diyetinizde değişiklik yaparken bunların bilmeniz önemlidir. Eğer buğday intoleransınız varsa aşağıdaki listeden kaçınılmalıdır:
- Bulgur
- Makarnalık durum buğdayı
- Einkorn
- Emmer
- Zenginleştirilmiş, beyaz ve kepekli un
- İrmik
- Un (tüm amaç, kek, zenginleştirilmiş, graham, yüksek protein, pasta)
- Farro
- Kamut
- İrmik
- Kabuksuz un
- Filizlenmiş Buğday
- Buğday (kepek, mikrop, gluten, çim, malt, nişasta)
- Buğday çimi
İkame ürünler
Eğer buğday intoleransı belirtileri yaşıyorsanız, alternatif olarak aşağıdakileri kullanabilirsiniz:
- Karabuğday
- Kinoa
- Amaranth bitkisi
- Yulaf
- Mısır
Eğer sizinde buğdaya intoleransınız varsa, diyetinizi değiştirmek için YorkYest beslenme danışmanlarından yardım alabilirsiniz.
Yukarıda Gıda intoleransı olarak sağlanan bilgiler (YorkTest tarafından belirli bir gıdaya IgG tepkisi olarak tanımlanan) diyet optimizasyonu için beslenme önerileri sunmak için tasarlanmıştır. YorkTest, bir YorkTest programı yapmadan önce doktorunuza danışmanızı önerir
Buğday intoleransının diyetinize olan etkisini biliyor muydunuz?
Sizde buğday intoleransı ve diyetinize olan etkisini öğrenmek için bizimle iletişime geçin!
+90 216 527 7 527
Buğday intoleransım var, ne yapmalıyım?
Size özel hazırlanan eliminasyon diyeti ile semptomlarınızdan kurtulun...
YorkTest yaptırdığınızda eğer buğdaya intoleransınız çıkar ise , buğday içeren gıdalar ikame gıdalarla değiştirilerek size özel olarak hazırlanan eliminasyon diyeti ile semptomlarınızdan kurtulabilirsiniz.
BAŞARI HİKAYELERİ
Müşteri Yorumları
Dünyanın klinik çalışması olan tek gıda intolerans testi YorkTest ile semptomlarından kurtulan, diyetisyenlerimizin özel olarak hazırladığı beslenme programları ile hayat kalitesini arttıran müşterilerimizin başarı hikayelerini dinleyin…
VİDEO GALERİ
Gıda İntoleransı ve YorkTest hakkında bilgi sahibi olun!
Testin nasıl uygulandığından YorkTest Medikal Direktörünün açıklamalarına, başarı hikayelerinden semptomlara kadar merak ettiğiniz her konuda detaylı bilgi sahibi olun!